Pani Stanisława Ryl słynie z doskonałej kuchni. W "Domu pod karpiem" można zjeść również wyśmienite pstrągi. "Dom pod karpiem" znajduje się w budynku z 1550 roku. Na początku znajdował się w nim Hotel pod Grodnem, ponieważ obiekt mieści się u stóp słynnego zamku.
Dziś dysponuje 5 pokojami w których może się zatrzymać do 20 osób. Pokoje w gospodarstwie Państwa Rylów mają w sobie wiele domowego ciepła. Agroturystyka istnieje tu od 1994 roku i jest najstarsza w powiecie wałbrzyskim. Harcerze przyjeżdżali już tu od 1988 roku.
Gospodarstwo Państwa Rylów jest jednym z największych w regionie, bo aż 70-hektarowym. Nie dziwi więc duża ilość traktorów i maszyn rolniczych. Jednym ze specjałów Pani Stanisławy Ryl są kulki z koziego sera w różnych, smakowych zalewach na bazie oleju i przypraw.
W "Domu pod karpiem" wszędzie czuje się historię. Do zamku Grodno jest stąd tylko z 10 minut. Państwo Rylowie hodują kozy, krowy, owce, króliki, kury i gęsi.
W trzech, dużych stawach rybnych, oczku w głowie Pana Józefa Ryla pływają oprócz dzikich kaczek, pstrągi i karpie. Turyści mają do dyspozycji także przestrzeń do grillowania. W "Domu pod karpiem" wypoczywają goście z całej Polski, ale także z Niemiec i Francji, a nawet Maroka.