Festiwal Zupy wymyślili Francuzi – Leopold Wojtan i członkowie Towarzystwa Attacafa.
Pierwszy raz festiwal zorganizowano w Lille, w dzielnicy Wazemmes. Z Lille do Polski, do Krakowa, pomysł przywiózł Leopold Wojtan i Teatr KTO Jerzego Zonia, który zorganizował wielkie święto Zupy w Krakowie.
W 2003 roku, po uzyskaniu zgody Towarzystwa Attacafa I Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie – Zdroju zorganizował Dyrektor Festiwalu Pan Krzysztof Dubiel. Impreza wzbudziła szerokie zainteresowanie wśród restauratorów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i osób indywidualnych. 13 lipca 2003 roku na terenie miasta odbył się I Dolnośląski Festiwal Zupy.
W imprezie udział wzięło około 30 ekip w dwóch kategoriach - restauratorów i osób indywidualnych. Impreza zyskała uznanie wśród mieszkańców oraz uczestników i od tej pory odbywa się zgodnie z tradycją każdego roku. Od samego początku do organizacji festiwalu włączyło się Stowarzyszenie przygotowując dla jego uczestników ponad 300 litrów różnych zup. Od kilku lat Stowarzyszenie wraz z Centrum Kultury jest głównym organizatorem Dolnośląskiego Festiwalu Zupy. Dolnośląski Festiwal Zupy w roku 2007 uzyskał tytuł Najciekawszej Imprezy Dolnego Śląska.