Święto Pieroga jest imprezą cykliczną organizowaną końcem lata w gminie Czarny Bór.
Jej charakter ewoluował na przestrzeni wielu lat i ostatnie dwie edycje imprezy są częścią Gminnych Dożynek ściągając jak magnez amatorów przysmaków ciasta wypełnionego nadzieniem, a także profesjonalistów, którzy chcą pochwalić się swoim kunsztem.
Udział w rywalizacji na najsmaczniejsze pierogi jest bezpłatny, a zawodnicy podzieleni są na kilka kategorii: kucharze profesjonaliści, instytucje i organizacje oraz kucharze amatorzy (osoby indywidualne). Pieczołowicie przygotowane dania oceniane są pod względem m.in. smaku, estetyki podania czy oryginalności przez komisję konkursową.
Konkurenci prześcigają się w pomysłowości wykonania i ozdobienia potrawy tworząc kulinarne „dzieła sztuki”. Na zwycięzców kucharskich zmagań, którzy prezentują pierogi napełnione farszem w najrozmaitszych konfiguracjach od tradycyjnych „ruskich”, poprzez te ze szpinakiem, kaszą gryczaną po litewskie, czekają atrakcyjne nagrody.
Kulinarne współzawodnictwo gromadzi w gminie tysiące mieszkańców powiatu wałbrzyskiego i kamiennogórskiego, którzy chcą posmakować regionalnych potraw, ponieważ Pierogowe Święto to nie tylko tytułowe pierogi, to także pyszne swojskie jadło, które dzięki tradycyjnym recepturom cieszy się ogromnym powodzeniem.
Impreza na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń plenerowych regionu zyskując coraz większą frekwencję, a ostatnie edycje odbywają się pod Patronatami Honorowymi parlamentarzystów i Marszałka Województwa Dolnośląskiego. Piecze nad prawidłowym przebiegiem pierogowej rywalizacji sprawuje Centrum Kultury w Czarnym Borze.
Zapewniamy, że nawet najbardziej wysublimowany smakosz znajdzie coś dla siebie